24/4/07

El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal


Des de l’aprovació definitiva de la Revisió del Pla General del 2 de novembre de 1983, i de l’aprovació definitiva de la Revisió del Programa d’Actuació el 23 de juliol de 1992, ha transcorregut un ampli període de temps. Aquest pla formava part del que s’ha anomenat primera generació de plans de la democràcia, sorgits d’una banda amb l’ànim de frenar determinades expectatives abusives de creixement, però, d’altra banda, realitzats amb una certa precarietat de mitjans tècnics, i de mancances de bases cartogràfiques i d’informació territorial.

El desplegament a Catalunya de la legislació en matèria urbanística, els avenços en la cartografia territorial, la introducció de noves tècniques de disseny i dibuix assistit per ordinador, però sobretot la major sensibilització en la protecció del patrimoni natural, arquitectònic, paisatgístic i arqueològic aconsellaven plantejar la revisió i actualització d’aquest Pla d’Ordenació Urbanística Municipal.

Per tot això l’Ajuntament del Port de la Selva va iniciar la revisió del seu planejament amb els següents objectius:

1. Actualitzar el planejament vigent en l’àmbit territorial, mitjançant una Revisió que ofereixi un major grau de detall i precisió.

2. Ajustar les previsions del planejament vigent sobre la cartografia digital, resolent urbanísticament l’encalçament de les previsions inicials amb la realitat física del territori i la seva estructura cadastral.

3. Adaptar el planejament al desplegament que en matèria urbanística ha experimentat la legislació catalana i estatal, així com, en matèria sectorial, amb incidència en el camp urbanístic.

4. Efectuar els ajusts necessaris i les modificacions dirigides a adaptar les previsions de creixement a les circumstàncies actuals i de mercat, a partir de criteris de sostenibilitat en la quantificació i qualificació dels sectors.

5. Incloure els paràmetres necessaris que assegurin una correcta protecció i preservació, tant de patrimoni arqueològic, arquitectònic i natural, com del seu entorn.

6. Efectuar un tractament del sòl no urbanitzable que asseguri l’equilibri mediambiental i la protecció forestal i agrícola, d’acord amb les condicions del territori i la legislació vigent.

7. Garantir la protecció de la xarxa de comunicacions, dels camins rurals, dels rius, recs i rieres, de la seva vegetació de ribera…

8. Adequar i adaptar les normes urbanístiques i ordenances per tal de facilitar la seva aplicació, introduint les zonificacions detallades en cada règim del sòl que millor s’adapti als seus objectius.

9. D’entre altres objectius ambientals el Pla proposa:

a) L’increment de la recollida selectiva de residus municipals i la reducció de la seva producció per assolir com a mínim els valors mitjans comarcals.

b) El foment del reciclatge dels residus de la construcció..

c) La determinació de mesures de protecció i gestió del paisatge del municipi.

I tanquem aquesta legislatura amb la feina feta, l’aprovacio del Pla General ens converteix en un dels pobles més protegits urbanísticament de tot el litoral, amb més d’un 92% del sòl del terme municipal lliure de construccions.

Pla d'acció local per a la sostenibilitat (Agenda 21)

Per l’actual equip de Govern i per Convergència del Port de la Selva el desenvolupament sostenible no ha estat mai una alternativa sinó un imperatiu indefugible.

Per aquest fet liderem la redacció d’un Pla d’Acció Local per a la Sostenibilitat (Agenda 21) amb els municipis veïns de Cadaqués i la Selva de Mar.

La redacció d’aquest Pla requerirà de la participació de la ciutadania i de tots els sectors econòmics i socials del municipi. Aquesta feina permetrà fer un diagnòstic d'on som.

El resultat serà un Pla que ha de ser el pal de paller en el desplegament de la sostenibilitat de la política municipal, en tots els seus vessants: social, ambiental i econòmic. Aquest document, entre altres coses, ens ha d'aportar iniciatives pel foment d'un turisme sostenible i alternatiu, determinar si les previsions de creixement de població previstes en el POUM son adequades i sostenibles i identificar els riscos ambientals i socials associats el litoral i el medi marí.

I això ho ha fet possible l’actual equip de Govern amb la feina dels darrers dos anys, i que ens ha de donar els seus resultats definitius els propers mesos.

5/4/07

Seguretat Ciutadana

El passat 14 de març vaig assistir, com a regidor de Governació de l’Ajuntament del Port de la Selva, a la reunió convocada al Consell Comarcal amb el Secretari General del Departament d’Interior i els representants dels Mossos d’Esquadra, resultat de la demanda feta en el darrer Consell d’Alcaldes.

La majoria d’intervencions dels Alcaldes i representants dels Ajuntaments alt empordanesos no qüestionaven la feina dels mossos que hi ha, sinó la falta d’aquests.

Les mancances exposades des dels Ajuntaments, llevat d’algun cas puntual, quedava clar eren resultat de l’escassetat d’efectius.

I sobre el numero d’efectius la resposta ha estat clara, fins el 2009-2010 no s’incrementarà. Per tant de moment haurem de continuar amb el que hi ha, s’introduiran alguns canvis per intentar millorar la situació, però sempre amb els mateixos recursos humans.

A mi em va quedar una pregunta per fer: Que vol dir com fins ara? Pot ser els altres Alcaldes i els representants del Consell ja ho saben i per això no es va donar peu a poder fer una darrera pregunta després de la contundent afirmació del Sr. Boada: que fins d’aquí dos anys llargs de mossos a l’Alt Empordà els que ja hi ha i prou.

Jo desconec el que hi ha ara: Quants mossos té en un torn l’Àrea Bàsica Policial de Figueres patrullant pels municipis de la comarca assignats? Quantes unitats patrullen un dia qualsevol a les 17h per l’itinerari que inclou el meu municipi? Amb quina freqüència passen pel meu poble? Quant hi passen, quin temps hi destinen?

Seria bo saber que vol dir el Sr. Boada quan posa de manifest que l’Alt Empordà està ben cobert.

A sobretot no cal que em contestin a la premsa, no vull donar ales als malfactors que la llegeixin. Però si ens podrien fer arribar aquesta informació a tots els Ajuntaments per saber amb que contem i poder-nos preparar, segons com vagin les coses, per cridar a sometent.